Ett nytt liv och FN-utbildning

Jag har gjort helomplaneringar i min vardag nu. Ändrat och tagit bort det som inte fungerar. Det känns skönt. Dessutom har jag ökat mitt sparande. Vet inte om det är ett resultat av finanskris och kommande lågkonjunktur eller inte, men jag uppskattar stort sparande. Har finanser så jag klarar mig, men man kan alltid ha mer. För mig är ekonomisk trygghet oerhört viktig.

Idag väntas planering av min konfliktanalys om Tjetjenien, samt IR-studier. Har tittat upp kommande kurser, samt planerat min utbildningsgång till min fil-kand i Globala studier. Har funderat på fördjupningskursen i Globala utvecklingsstudier, men insåg - efter att ha läst kursplan och litteraturlista - att det inte är någonting för mig. Istället kommer jag med största sannolikhet lägga den terminen Mellanösternstudier för att ge mig spetskompetens. Jag är oerhört intresserad av religion/politik.

Imorgon vankas heldags-utbildning om FN på Scandic Hotel. Skall bli väldigt spännande.


Nu skall jag ta mig en promenad i solskenet (vad är det jag läser om snö i Stockholm?) och därefter skall jag läsa den nyligen skrivna Washington-deklarationen från helgens G20-möte.

Jag kommer alltid älska dig, kära mormor



http://data.s-info.nu/data_page/268/images/linnea1.jpg

Linnéa Adolfsson
F: 27 mars, 1927
D: 31 oktober, 2008



Edelweiss Edelweiss
Varje morgon jag ser dig
Späd och grön, vit och skön
Varje morgon jag ber dig

Skänk oss det frö som ur is och snö
spira kan för evigt
Edelweiss Edelweiss
Lär oss blomma för evigt



Vila i frid.

Bloggpaus till på söndag

Hej!
Nu är det dags igen med mycket att göra och jag kommer därmed ta en liten bloggpaus tills på söndag. Jag har massvis med litteratur som skall bli läst och jag hinner inte göra två saker samtidigt. Speciellt inte när den senare (internetsurfing) är betydligt mer lockande än "Religion and Globalization"  av John Esposito (gud bevare mig...). Mina studier kommer alltid först och därmed tänker jag se till att avverka lite kapitel i diverse böcker innan jag återkommer till er med trevliga nyheter om att jag förhoppningsvis lyckades vara den toppstudent jag är. Man får ingenting gratis och definitivt inte toppbetyg.

Vi hörs på söndag. Då förväntar jag mig att alla tittar hit!

/Len

Framtida bok av George W. Bush

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/d/d4/George-W-Bush.jpeg/453px-George-W-Bush.jpeg


Bush said he has begun to think about an outline for the book.


"I want people to know what it was like to make some of the decisions I had to make," he said. "In other words, what was the moment like? And I've had one of those presidencies where I've had to make some tough calls, and I want people to know the truth about what it was like sitting in the Oval Office."
 

Behöver man säga 2 gånger att man ser framemot den boken?

I samma intervju avslöjar en avslappnad George W. Bush vad som händer efter presidentskapet, vad han ångrar och är stolt över, samt hur han ser på sina låga popularitessiffror. Läs den (eller se videolänken i intervjun)!


Citat: CNN.com
Bildkälla: Wikipedia


Bästa nyhetssändningar: CNN

www.cnn.com


Jag har börjat med någonting som förbättrat min engelska med hästlängder: CNN.com. Här får man utan tvekan nyheterna innan den når svensk media. Dessutom är det, av naturliga orsaker, mer fokuserat på USA och amerikansk politik, någonting som är ett lyft för mig.

Kan varmt rekommendera dem som, precis som jag, följer nyheterna aktivt att byta över eller åtminstone komplettera med CNN och BBC. Hög kvalité!

När man önskar dygnet hade mer än 24 timmar

Fullt upp är bara förnamnet. Har gjort en trevlig lista som är fasttejpad på mitt bord med saker jag skall hinna med. Dags att sätta igång med allting. Det väntas John Esposito, Svante Karlsson och Helena Lindholm-Schulz.

Angående mer skönlitterär litteratur måste jag säga att J M G Le Clézio bok "Raga" är fantastiskt gripande. Kort och poetisk (vilket jag uppskattar). Clézio påminner mig dessutom om att jag bör fräscha upp mina franskakunskaper. Har läst språket i 6 år och kan grunderna bra, men jag behöver få upp flytet samt modet att prata det. Fantastiskt vackert språk, om än svårt. Får ta tag i det i sommar.

I jul tänker jag läsa Roberto Savianos "Gomorra" samt uppdatera mina kunskaper om Kina. De är ack bristande. Börje Ljunggren kritikerrosade bok ligger bra till. Den kommer nog komma in till mig på biblioteket inom kort. Som ni förstår ligger mitt intresse i att läsa böcker.


Varför måste november vara grå?

Let the rain fall

Vad kan man säga mer om novemberväder och regn än att det är en tråkig kombination? Jag vill ha höstsol och gärna någon minusgrad. Då mår jag som bäst. Men samtidigt är det skönt att sitta inomhus dagar då regnet faller utanför rutan. Dessvärre är det sällan dessa två klaffar.

Dagen har spenderats på bibliotek och inköp av viktiga ting, såsom ett block med olinjerade blad från Akademibokhandeln. På 5 år har de höjt priset med 7 kr, imponerande. Däremot har de trevlig personal som väger upp. Antar att en bokhandeln inte kan ha båda delarna.

Hittade mina böcker och skall försöka få läst ut Anna Politkovskajas "Tjetjenien-sanningen om kriget" under veckan som kommer. Skall, som tidigare skrivit, göra en konfliktanalys av krigets Tjetjenien och det är alltid fördelsaktigt att vara påläst. För övrigt har jag även fått in JMG Le Clézio "Raga: att nalkas den osynliga kontinenten" som jag skall försöka ta mig igenom. Enkel och poetisk. Trevligt med en nobelpristagare i litteratur som är läslig, det brukar inte höra till vanligheterna. Vanligtvis har jag mer koll på nobelpristagarna i ekonomi än dem i litteratur...


Förövrigt är jag på ett förträffligt bra humör

Drömmen om Skottland

Skottland. Visst är det vackert?


Jag har bilrest i många europeiska länder och har varit i de flesta stora europeiska, kända städerna. London, Paris, Berlin, Köpenhamn, Bryssel. Har sett små pittoreska städer på franska och italienska landsbygden. Åkt i de schweiziska alperna. I sommar blir det resor till Genévé. Men det finns en del kvar jag vill se av Europa.

Jag vill besöka Moskva, åka tåg eller bil genom engelsk landsbygd. Rida islandshäst på Island. Uppleva Irland och Norge. Men mest av allt vill jag åka till Skottland. Jag har en svaghet för mäktiga naturuppelvelser; älskar öppna slätter, höga berg och frisk luft. Är uppvuxen i ett naturreservat och då blir det naturligt att älska naturen. Jag skulle vilja hyra en bil och bara åka, åka och återigen åka tills jag fått uppleva allting. Skottland, liksom Irland, skall vara fantastiskt vackert. Är absolut inte den personen som uppskattar camping - för mig existerar bara hotell - men någonstans inom en bor det en människa som bara vill slå sig fri allt hektiskt en stor stad för med sig. Man söker lugnet.

Irländsk landsbygd


Någonting säger mig att det nog är fördelsaktigt att skaffa sig ett körkort. Om jag nu inte väljer att åka tåg alternativt ta med mig någon med körkort.

Frihet.

Bildkälla: nature.wallpaperme.com, golfdigest

Spännande veckor framför mig

Jag har, som tidigare skrivit, valt att inte gå på en enda föreläsning som återstår under den här kursen. Orsaken är att jag helt enkelt har för mycket att göra i uppgifter och att jag föredrar självstudier. Några föreläsningar gör ont att hoppa över, men jag föredrar lugn och ro framför stress. Men spännande händelser står för dörren:

1. FN-utbildning den 17 november 09:00-16:00 på Scandic Hotel
2. Konfliktanalys om krigets Tjetjenien
3. USA:s säkerhetspolitiska historia
4. Böcker om grundläggande freds- och konfliktkunskap, krig och säkerhetspolitik

Det ser någorlunda bra ut. Sedan tillkommer ett kortare PM om vad som känneteckna modern hinduism och buddhism med fokus på sociala aspekter. Intressant.


Och sedan håller vi alla upp ögonen för eventuella nya namn i Obama-administrationen.


När ilska föder handling

http://www.malousbokklubb.se/Images/Artiklar/Angeln%20i%20Groznyj.jpg


Jag har just spenderat tid med att läsa en lång artikel
om våldtäkter som ett politiskt vapen i krig och jag kan inte beskriva den enorma känsla av ilska som fyller mig när jag läser om dessa miljoner kvinnor och barn som utsätts för detta fruktansvärda våld. Naturligtvis fördömer jag alla former av våld, men våldtäkt gör mig illamående och rasande. Man vill eliminera det från jordens yta, inte minst sexuellt våld mot barn. För det finns inga ord...

Dagen stavas att börja på min konfliktanalys om Tjetjenien. Skall bli oerhört intressant. Blev intresserad av konflikten i samband med att jag läste Åsne Seierstads bok "Ängeln från Groznyj" i somras. Fantastiskt bra bok som jag varmt kan rekommendera. Kan rekommendera alla Seierstads böcker, men denna är extra bra.


Lycka över att hitta sig själv - och andra

Finns det något härligare än att göra andra glada? Jag tror inte det.

Annars har jag återigen kommit in i mitt kall. Studera. Lära mig mer. Jag visste inte hur rätt jag hade när jag skrev en engelsk novell om mig själv i 9:an och beskrev mig själv som "yearning of learning". Det är helt sant. Jag är född att forska, läsa tjocka böcker och fördjupa mig. Även om stressen är påtaglig runt omkring mig kan jag ändå slappna av. Jag kan det här, vet hur man gör. Är född med den förmågan. En del människor uttrycker beundran över min förmåga, men den är medfödd. Det är lika beundransvärt som en människa som föds med en fantastisk sångröst - man kan utveckla det och satsa på det, men man är född med det. Jag har hittills sett aldrig någonsin skrivit i närheten av ett underkänt, trots 14 år i skolan. När jag är klar med min forskarutbildning har jag lagt 22 år av mitt liv på studier, varav 10 på universitetsnivå. Det säger en del.

Dagen stavas religionsstudier. Har kommit ur min stresspanik under gårdagen och är mer samlad. Skall skriva klart det korta PM och skicka in det under kvällen. Morgondagen och tisdagen stavas utan tvekan IR och onsdagen skall läggas helt på religionsvetenskap. Jag ligger, pågrund av mormors tragiska bortgång, en vecka efter. Men å andra sidan har jag inget direkt liv utanför mina studier, så det är inget problem att komma i kapp. Det är som jag sade till en god vän i fredags; för tillfället har jag bara möjlighet att vara social någon gång i månaden. Men det tar man igen genom att spendera tid med sin familj. Under ledighet blir det lättare.

Även om jag för tillfället mer än gärna skulle vilja ta en spontanresa till någon spännande stad. Vi får se vilka möjligheter som finns när allt lugnat ner sig. I december blir det lugnare än nu, eftersom jag har en månad på mig att skriva hemtenta. Som naturligtvis skall bli av högsta möjliga klass.


Visst är det härligt att äntligen hitta sitt sanna jag?

Studier och amerikansk släkt

Det är alltid fruktansvärt intressant att titta i gamla kartonger med släktminnen; brev, fotografier och födelsebevis. Tack vare mormors födelsebevis har vi insett att vi har en stor amerikansk släkt vid namn Newcomb. Söker man på Newcomb får man fram väldigt intressanta data. Nu vet jag inte om Newcomb är ett släktnamn eller inte, men intressant är det. I jul kommer jag lägga mer tid på släkforskning. Jag älskar att gräva i gamla arkiv.

Dagen stavas religionsstudier!


This is the first day of my life

Alldeles nyss fick jag en insikt. Det är sällan man får den typen av insikter som faktiskt får en att tänka extra och ändra kurs, men jag fick en sådan alldeles nyss. Har bestämt mig för att inte vara privat i den här bloggen, men just nu gör jag ett undantag.

I hela mitt liv har jag gått runt och tänkt på hur andra ser mig; försökt anpassa mig så jag i deras ögon blir precis så perfekt jag önskar. Jag har oroat mig för vad de tycker om mig som person, vad de tycker om mina yrkesval, vad de tycker om att jag inte är en traditionellt ung människa. Nu insåg jag att det är detsamma som att låta andra människor styra ditt liv. Människor brukar säga till mig att jag slänger bort min ungdom, men man kan fråga sig vem som slänger bort vilket liv? Jag har varje dag i snart 22 år lagt ner tid på att lägga upp mitt liv efter andra, men jag tror jag äntligen hittat min egen väg och jag tänker följa den.

En del säger att det är inte förrän man mister en del av sin trygghet som man vågar ta stora steg, och jag tror det är så. Det har givit mig det självförtroendet jag sålänge behövt. Jag lever inte ett liv som en klassisk ung människa lever, jag är inte heller intresserad av att leva det livet. Jag är fullt nöjd med mitt, till synes, medelåldersliv med rutiner och lugn och ro. Jag har aldrig jagat någon röd matta eller ser mig inte på häftiga resor. Jag gillar kultur, klassisk musik och tjocka böcker; jag gillar att diskutera politik, gå på museum och besöka små pittoreska städer i Provance och Italien. Jag föredrar lugna semestrar tillsammans med min pojkvän, än vad jag uppskattar charter. Jag föddes lillgammal och kommer alltid vara äldre än vad jag är; det är jag och det är bara att acceptera att så är fallet. Kanske är en av de äldsta 22 åringar som existerar, men det får så vara fallet.

Vi sätter upp de begränsningar vi vill sätta upp. Jag är klar med mina. Jag är klar med att klaga på det jag gör och inte se det som tillräckligt bra. Jag är klar med att grubbla och skapa ångest över händelser jag inte kan påverka. Och jag är klar med att låta andra människor skriva min dagordning. Jag tänker härmed se mig som den person jag vill vara. Det är jag, och enbart jag, som kan skapa mina möjligheter och det är ingen som tackar mig för att jag sopade dem under mattan. Vi har alla olika saker vi prioriterar och jag har mina; det är min familj, pojkvän, mina vänner, och min karriär.


Godnatt.


Utbyte av nyhetskanaler?

Jag erkänner; jag är en sann vän av SVT. Tycker om deras dokumentärer och Rapport samt Aktuellt håller högsta klass. Men på senare tid har dessa kompletterats av CNN och ABC News.

Man växer.



Är inte rock n'roll någonting fantastiskt? Jag borde kanske ändra livsstil och bli en äkta rockstjärna? Låter passande och inte minst väldigt....nyttigt. Skämt och sido, musiken får en verkligen att reagera på ett bra sätt, men jag tror jag avstår livstilen.... 

Trevlig kväll.

Man lever som man lär

Livet börjar sakta, men säkert, återvända till sina vanliga rundor - om man ser till hur man mår. Stressen däremot är nästintill förlamande, om man börjar fundera över det. Därför funderar man inte över det och tar till kortet som går att ta till i sådana här situationer. man väljer bort föreläsningar och läser enbart litteraturen. Vanligtvis föredrar jag föreläsningar och brukar aldrig rekommendera människor att exkludera dem, men i det här fallet kommer jag handla precis på det viset. Det känns....skönt. Mycket självstudier, precis som jag vill ha det. Skall bli tre intressanta veckor.

Mormors död har påverkat mig enormt. Man tror inte det att det kan ske så fort som det faktiskt gjort, men det är sanningen. Och även om jag saknar mormor - stod henne nära och hon kommer alltid vara en del av mig - kan jag inte mer än säga att åldern medför visdom och stabilitet. Jag har hittat sättet jag någorlunda vill leva mitt liv. Jag är ingen person som uppskattar "sting och stoj"; föredrar lugn och ro. Ser framemot dagen då jag köper mig min bostadsrätt, har min katt och bokvägg, samt inleder mornarna med nyhetsmorgon. Forskar, umgås med goda vänner och partner, och spenderar en hel del tid resande. Jag har ett bekvämt liv att se framemot.

Om man ser till dagen har den varit riktigt givande. Hann med en hel del ärenden på stan och tog en fika med en god vän. Det är skönt att kunna vara social ibland. Skönt och nödvändigt. Man glömmer hur mycket man saknar det.


/Len

President Bush håller tal om övergång

photo by Joyce N. Boghosian


Så kom talet många av oss väntat på. President George W. Bush' tal om övergången och installationen av den nyvalda Presidenten (eller President-elect, som det också kallas) Barack Obama. Han bad om att övergången skall ske snyggt, smidigt och professionellt och kom då och då med tendenser till skoj, någonting som är typiskt George W. Bush. Överlag var talet känslosamt och man kunde då och då få se glimtar av en uttröttad avgående president.

Exempel på en skojfrisk Bush:
"Others arrived the same day that we did nearly eight years ago. You're the ones who can tell that my hair has gotten a little grayer."

"(...) some of you may be anxious about finding a new job, or a new place to live. I know how you feel"

Jag tror han ser framemot pensionen och friheten från presidentämbetet i samma hög grad som världen ser framemot hans avgång den 20 januari, 2009. Dessa 8 år har känts förvånadsvärt långa, dock obehagligt händelserika och det skall bli intressant att studera Bush 8 år vid makten; se policydokument i historiens ljus, ställa krigen i Afghanistan och Irak mot framtidens resultat. Vi har en otroligt spännande tid framför oss och jag ser framemot att få vara en del av den.


Bildkälla: Whitehouse.gov

När verkligheten återvänder

Imorgon är det en vecka sedan dödsbeskedet. Man blir alltid lika fascinerad över hur fort tiden går, även om jag tycker det känns som betydligt längre tid. Underlig kombination. Idag är förövrigt första dagen då jag känner ork att ta tag i saker. Under veckan som gått har jag släppt allting; bara umgåtts med min familj och låtit sorgen leva sitt liv. Jag tror det är viktigt att man inte gömmer den, utan faktiskt lever i den. Dessutom har rosenrot gjort underverk med mig, som alltid.

Jag har faktiskt läst idag, någonting jag  inte orkat tidigare. Har satt deadline på mitt PM i religionsvetenskap tills på söndag. Känner att jag behöver fyra dagar. Har också börjat planera för den nya kursen om krig och säkerhet; litteraturstudier och konfliktanalys om krigets Tjetjenien. Sedan gäller det även att läsa det som återstår i historiakursen för att klara den kommande omtentan (gjorde som sagt aldrig den ordinarie tentan pga dödsvaka). Sedan är det att fixa religionsPM 1:5. Mycket att göra, men jag känner energi igen. Det är skönt och det är det mormor velat.

Hoppas ni alla får en härlig dag.

/Len

The Obama Victory Speech

Foto: Gary Hershorn/Reuters


CHANGE HAS COME

If there is anyone out there who still doubts that America is a place where all things are possible; who still wonders if the dream of our founders is alive in our time; who still questions the power of our democracy, tonight is your answer.

It's the answer told by lines that stretched around schools and churches in numbers this nation has never seen; by people who waited three hours and four hours, many for the very first time in their lives, because they believed that this time must be different; that their voices could be that difference.

It's the answer spoken by young and old, rich and poor, Democrat and Republican, black, white, Hispanic, Asian, Native American, gay, straight, disabled and not disabled - Americans who sent a message to the world that we have never been just a collection of individuals or a collection of Red States and Blue States: we are, and always will be, the United States of America.


It's the answer that led those who have been told for so long by so many to be cynical, and fearful, and doubtful of what we can achieve to put their hands on the arc of history and bend it once more toward the hope of a better day.

It's been a long time coming, but tonight, because of what we did on this day, in this election, at this defining moment, change has come to America.


PARTNERS IN THE JOURNEY

A little bit earlier this evening I received an extraordinarily gracious call from Senator McCain. He fought long and hard in this campaign, and he's fought even longer and harder for the country he loves. He has endured sacrifices for America that most of us cannot begin to imagine. We are better off for the service rendered by this brave and selfless leader.

I congratulate him, I congratulate Governor Palin, for all they have achieved, and I look forward to working with them to renew this nation's promise in the months ahead.


I want to thank my partner in this journey, a man who campaigned from his heart and spoke for the men and women he grew up with on the streets of Scranton and rode with on that train home to Delaware, the vice-president-elect of the United States, Joe Biden.


And I would not be standing here tonight without the unyielding support of my best friend for the last 16 years, the rock of our family, the love of my life, the nation's next first lady, Michelle Obama. Sasha and Malia, I love you both more than you can imagine, and you have earned the new puppy that's coming with us to the White House.

And while she's no longer with us, I know my grandmother is watching, along with the family that made me who I am. I miss them tonight, and know that my debt to them is beyond measure. To my sister Maya, my sister Auma, all my other brothers and sisters - thank you so much for all the support you have given me. I am grateful to them.

To my campaign manager David Plouffe, the unsung hero of this campaign, who built the best political campaign in the history of the United States of America. My chief strategist David Axelrod, who has been a partner with me every step of the way, and to the best campaign team ever assembled in the history of politics - you made this happen, and I am forever grateful for what you've sacrificed to get it done.


VICTORY FOR THE PEOPLE

But above all, I will never forget who this victory truly belongs to - it belongs to you.

I was never the likeliest candidate for this office. We didn't start with much money or many endorsements. Our campaign was not hatched in the halls of Washington - it began in the backyards of Des Moines and the living rooms of Concord and the front porches of Charleston.


It was built by working men and women who dug into what little savings they had to give $5 and $10 and $20 to the cause. It grew strength from the young people who rejected the myth of their generation's apathy; who left their homes and their families for jobs that offered little pay and less sleep; it grew strength from the not-so-young people who braved the bitter cold and scorching heat to knock on the doors of perfect strangers; from the millions of Americans who volunteered, and organised, and proved that more than two centuries later, a government of the people, by the people and for the people has not perished from the Earth.

This is your victory.


THE TASK AHEAD

I know you didn't do this just to win an election and I know you didn't do it for me. You did it because you understand the enormity of the task that lies ahead. For even as we celebrate tonight, we know the challenges that tomorrow will bring are the greatest of our lifetime - two wars, a planet in peril, the worst financial crisis in a century.

Even as we stand here tonight, we know there are brave Americans waking up in the deserts of Iraq and the mountains of Afghanistan to risk their lives for us. There are mothers and fathers who will lie awake after their children fall asleep and wonder how they'll make the mortgage, or pay their doctor's bills, or save enough for their child's college education. There is new energy to harness and new jobs to be created; new schools to build and threats to meet and alliances to repair.


REMAKING THE NATION
The road ahead will be long. Our climb will be steep. We may not get there in one year or even in one term, but America - I have never been more hopeful than I am tonight that we will get there. I promise you - we as a people will get there.

There will be setbacks and false starts. There are many who won't agree with every decision or policy I make as president, and we know that government can't solve every problem. But I will always be honest with you about the challenges we face. I will listen to you, especially when we disagree.


And above all, I will ask you to join in the work of remaking this nation the only way it's been done in America for 221 years - block by block, brick by brick, calloused hand by calloused hand.


ONE NATION, ONE PEOPLE

What began 21 months ago in the depths of winter cannot end on this autumn night. This victory alone is not the change we seek - it is only the chance for us to make that change. And that cannot happen if we go back to the way things were. It cannot happen without you, without a new spirit of service, a new spirit of sacrifice. So let us summon a new spirit of patriotism; of service and responsibility where each of us resolves to pitch in and work harder and look after not only ourselves, but each other. Let us remember that if this financial crisis taught us anything, it's that we cannot have a thriving Wall Street while Main Street suffers - in this country, we rise or fall as one nation; as one people.


Let us resist the temptation to fall back on the same partisanship and pettiness and immaturity that has poisoned our politics for so long. Let us remember that it was a man from this state who first carried the banner of the Republican Party to the White House - a party founded on the values of self-reliance, individual liberty, and national unity.

Those are values that we all share, and while the Democratic Party has won a great victory tonight, we do so with a measure of humility and determination to heal the divides that have held back our progress. As Lincoln said to a nation far more divided than ours: "We are not enemies, but friends... though passion may have strained it must not break our bonds of affection."


And to those Americans whose support I have yet to earn - I may not have won your vote tonight, but I hear your voices, I need your help, and I will be your president too.


AMERICA IN THE WORLD

And to all those watching tonight from beyond our shores, from parliaments and palaces to those who are huddled around radios in the forgotten corners of the world - our stories are singular, but our destiny is shared, and a new dawn of American leadership is at hand.


To those who would tear the world down - we will defeat you. To those who seek peace and security - we support you.

And to all those who have wondered if America's beacon still burns as bright - tonight we proved once more that the true strength of our nation comes not from the might of our arms or the scale of our wealth, but from the enduring power of our ideals: democracy, liberty, opportunity and unyielding hope.


For that is the true genius of America - that America can change. Our union can be perfected. And what we have already achieved gives us hope for what we can and must achieve tomorrow.


A HISTORY OF STRUGGLE

This election had many firsts and many stories that will be told for generations. But one that's on my mind tonight is about a woman who cast her ballot in Atlanta. She's a lot like the millions of others who stood in line to make their voice heard in this election except for one thing - Ann Nixon Cooper is 106 years old. She was born just a generation past slavery; a time when there were no cars on the road or planes in the sky; when someone like her couldn't vote for two reasons - because she was a woman and because of the colour of her skin. And tonight, I think about all that she's seen throughout her century in America - the heartache and the hope; the struggle and the progress; the times we were told that we can't, and the people who pressed on with that American creed: Yes, we can.


At a time when women's voices were silenced and their hopes dismissed, she lived to see them stand up and speak out and reach for the ballot. Yes, we can.


When there was despair in the dust bowl and depression across the land, she saw a nation conquer fear itself with a New Deal, new jobs and a new sense of common purpose. Yes, we can.


When the bombs fell on our harbour and tyranny threatened the world, she was there to witness a generation rise to greatness and a democracy was saved. Yes, we can.


She was there for the buses in Montgomery, the hoses in Birmingham, a bridge in Selma, and a preacher from Atlanta who told a people that "we shall overcome". Yes, we can.


A man touched down on the Moon, a wall came down in Berlin, a world was connected by our own science and imagination. And this year, in this election, she touched her finger to a screen, and cast her vote, because after 106 years in America, through the best of times and the darkest of hours, she knows how America can change. Yes, we can.


THIS IS OUR MOMENT

America, we have come so far. We have seen so much. But there is so much more to do. So tonight, let us ask ourselves - if our children should live to see the next century; if my daughters should be so lucky to live as long as Ann Nixon Cooper, what change will they see? What progress will we have made?

This is our chance to answer that call. This is our moment.

This is our time - to put our people back to work and open doors of opportunity for our kids; to restore prosperity and promote the cause of peace; to reclaim the American dream and reaffirm that fundamental truth - that out of many, we are one; that while we breathe, we hope, and where we are met with cynicism and doubt, and those who tell us that we can't, we will respond with that timeless creed that sums up the spirit of a people: yes, we can.



Thank you, God bless you, and may God bless the United States of America.


Källa: BBC


The morning after

Jag tvingade upp mig vid halv två och skall snart sätta mig ner och läsa om islams utbredning. Är fortfarande helt tagen från natten; otroligt spännande och det känns verkligen som man har bevittnat någonting fantastiskt. Ett historiskt ögonblick. Jag har dessutom lärt mig ytterligare om det amerikanska valsystemet och det är helt klart för mig att jag kommer lägga mycket tid på amerikansk politik i framtiden. Gamla doktriner. Skall bli otroligt spännande. This is a beginning of something special.

Vad som verkligen intresserar mig nu; hur kommer Obamas utrikespolitik bli? Vem blir nationell säkerhetsrådgivare? Vem blir utrikesminister? Hur kommer hans inställning till FN och EU bli? Hur kommer hans doktrin se ut? Kommer Hillary Clinton få en speciell roll? Kommer Obama använda sig av Madeleine Albright?

På fredag skall jag köpa Madeleine Albrights bok till den nya presidenten. Det var mitt vallöfte. Förövrigt har jag blivit intresserad att engagera mig politiskt själv (fokus på utrikespolitik, naturligtvis), men i vilket parti är min ensak.



Slutresultatet blev 349 elektorröster för Barack Obama och 162 till John McCain.

Minut för minut

== 00:48 =================

Snart kommer de första resultaten från Kentucky och Indiana. Kentucky kommer med största sannolikhet bli republikansk, men från är var Indiana hamnar. McCain har ett litet övertag i Indiana. Kommer han hålla det?

Siffror inom parantes är elektorröster.

== 01:00 =================
Nu lutar det åt Obama i den viktiga staten Indiana (11). Men det är inte helt klart ännu.

Nu kommer Virginia, Georgia och Vermont stänga. Jag hoppar mellan SVT, TV4, BBC och självklart CNN.

== 01:13 =================

Vermont (3) blev Obamas delstat. Kentucky (8) till McCain.

Om en kvart stänger Ohios (20) vallokaler. VIKTIG delstat.

== 01:27 =================

Nu har jämna Indiana vänt riktning mot McCain.

Det pratas fortfarande mest om "Toss-up-states". De riktigt stora staterna som är "säkra" är inte räknade ännu.

== 01:59 =================

South Carolina gick till McCain. Väldigt väntat.

Nu stänger en rad olika stora delstater, sammanlagt 200 elektorröster. Otroligt viktiga Pennsylvania är bland dem. McCain måste vinna Pennsylvania för att han skall ha en chans, men mycket tyder på Obama. Vi får se. Otäckt spännande, även om jag är trött.

== 02:02 =================

Nu händer det enorma saker här. Obama har 77 elektorröster, nu när Illinois, New York, Connecticut, New Jersey, Massachusetts och Main är räknade. McCain har 34 elektorröster.

Den intressanta frågan: vad händer med Indiana och Florida? Obama har lett ett bra tag nu i den delstaten, som alltid är en arena för kamp mellan republikaner och demokrater. Skall bli spännande. Men nu leder Obama och jag mår lite bättre. But it's very very early!

Jag tittar mest på CNN

== 02:11 =================

McCain underpresterar i de stater Bush tog starkt. Det tyder på en helomvändning!



== 02:31 =================

Obama har fått Maryland (10) och New Hampshire (4). Han har officiellt nu 81 elektorröster mot McCains 34. Dessutom tyder allting på att Obama får otroligt viktiga Pennsylvania (21). Inofficiellt har Obama 108 och McCain 49 elektorröster. McCain kommer få Arkansas, Alabama, Tennessee och Oklahoma, men de har betydligt färre elektorröster.

Även i valen till senaten (halva väljs nu) och till representanthuset går demokraterna fram starkt.

== 02:39 =================

Ohio är också en väldigt intressant delstat att hålla koll på. För tillfället leder Obama enormt, men mycket kan hända. Som de säger; it's very very early.

Nu är det klart att Pennsylvania går till Obama. En enormt stor förlust för McCain.

== 02:49 =================

Florida lutar åt Obama för tillfället. Det är en delstat som de senaste valen tillfallit republikanerna, även om det för det mesta är hård strid. Vi minns alla valet år 2000.

== 02:56 =================

Virginia lutar åt McCain, liksom Indiana. Men det är mycket jämt.

Jag har helt lämnat SVT och TV4 för CNN och BBC. Här får man resultat direkt. Men jag pendlar i reklampauserna.

15 stater stänger vallokalerna nu.

== 03:02 =================

På grund av "säkra elektorröster" har Obama nu 174 elektorröster mot McCains 49. New York (31), Michigan (17), Minnisota (10) och Wisconsin (10) är tre sådana delstater.

== 03:05 =================

Fortsätter det såhär kommer vi ha en demokratisk president och en demokratisk majoritet i kongressen. Fantastiskt val för demokraterna.




== 03:28 =================

Det mesta tyder nu på att Obama får den otroligt viktiga delstaten Ohio (20). Enligt BBC har nu Obama 195 elektorröster mot McCains 76. Ingen republikansk presidentkandidat har vunnit ett val utan Ohio.

Jag börjar känna underbart hopp nu för en seger för Barack Obama.



== 03:35 =================

Nu är det klart. Ohio (20) går till Obama. Ingen republikan har blivit vald utan Ohio. Är det slut för McCain nu?

== 03:44 =================

CNN dömer ut McCain nu. Det är nästintill helt omöjligt för honom att vinna.

== 03:47 =================

Nu är Obama uppe i 200 elektorröster. New Mexico (5) gick till honom. McCain har 124; Texas (34), Kansas (6), Wyoming (3), North Darkota (3), Louisiana (3) har tillkommit.

BBC diskuterar att orsaken till McCains stora förlust är att han struntat i fokus på ekonomin och hans val av Sarah Palin, samt kopplingen till Bush.

== 03:58 =================

50-50 i Virginia. Spännande!

== 04:01 =================

Iowa till Obama (7) och Kansas (6) officiellt till McCain.
Obama har nu 207 elektorröster. Och då återstår den helt säkra staten Kalifornien (55). Han har mer eller mindre redan 270 elektorröster. Går vi mot en jordskredsseger?

== 04:21 =================

Nu lutar det åt Obama även i Virginia. Jisses!

Om inte allt för lång tid kommer resultatet bli klart. Vi kommer få ett resultat idag och mycket tyder på en stor seger.



== 04:30 =================

Obama får med största sannolikhet Florida och kommer därmed vinna presidentvalet. Naturligtvis kan man ingenting säga till 100 %, men det är vad man nästan helt säkert kan säga.

== 04:59 =================

Virginia (15) går nu officiellt till Obama. Den har inte varit demokratisk sedan 1964 (!), det är en enorm vinst. Jämn kamp, men resultatet är fascinerande.



Och nu kom resultatet.

BARACK OBAMA BLIR PRESIDENT!


Det finns inga andra ord än gåshud och ren lycka. Detta är helt otroligt. Fantastiskt. Och det är ändå inte klart ännu. Vi vet inte hur mycket han kommer vinna med, men vinst blir det.



There's no words for this...


== 05:08 =================

297 elektorröster har Obama för tillfället. Florida återstår.

Det här är helt fantastiskt. Det finns inga ord för hur glad jag är över detta och att se det live - att se USA få sin första afro-amerikanska president - är obeskrivligt.

== 05:19 =================

Obama vinner Florida och har nu 306 elektorröster mot McCains 145 elektorröster.

McCain erkänner sig besegrad. Känslosamt och sammanbitet gratulerar han Barack Obama för en lika sammanbiten republikansk publik.

"The failure is mine, not yours" - John McCain

== 05:24 =================

Nu är det 333 elektorröster mot 155 elektorröster. Jordskredsseger.

Nu väntar vi alla på Barack Obamas segertal

== 05:31 =================

Barack Obama fick också Indiana, Montana och Nervada.

Det blir demokratisk majoritet i kongressen och en demokratisk president. Gåshud. Det absolut bästa möjliga utgångsläge.

Nu är allt uppe i 338 elektorröster.



== 05:46 =================

Detta är en helomvändning i USA; minoriteterna har plötsligt blivit majoriteterna. Det är minoriteterna; latinos, afro-amerikaner, unga och förstagångsväljare som avgjort dethär valet. Det tyder på att vi ser någonting helt nytt i USA. En president som dessutom har stöd i stater som inte är i grunden demokratiska; Virginia exempelvis. Florida. Ohio. Alla är de stater som har haft starkt republikanskt stöd, även om det är typiska "Swing-states". Virginia har inte röstat blått sedan 1964. Helt sanslöst. Han har enorma mandat. Det skall bli fantastiskt att se vad han kan göra.

== 05:58 =================

NU KOMMER HAN

"Change has come to America - this is your victory" - Barack Obama


== 06:25 =================

Helt obeskrivligt att höra honom tala. Att inse att han faktiskt fixade det. Det är helt fantastiskt.

Jag är helt slut. Klockan är halv sju. Har spenderat hela natten med CNN, så jag tänker på amerikanska nu. Skall gå och lägga mig nu och sova några timmar. Sedan skall jag läsa Barack Obamas biografi.


Incredible

Change has come to Washington

http://edition.cnn.com/


Det blev Barack Obama.
Vinsten var väntad, men jag kan inte beskriva känslan när det stod klart efter vinsten i Virginia; en delstat som inte röstat demokratiskt sedan 1964, att det blev en demokratisk storseger. Hela valnatten har varit otrolig och hans vinnartal var otroligt rörande. Även McCains, när han vid femtiden (svensk tid) bekände sig besegrad. Idag skrevs historia.

Jag skippade de svenska valvakorna och valde CNN:s valvaka och då och då BBC. Snabbare resulat och bättre information. Men jag ger både TV4 och SVT (de svenska valvakorna jag följde) med beröm godkänt.


Nu skall jag gå och lägga mig. Klockan är halv sju och ögonlocken är tunga. Jag återkommer imorgon.

Nervositet

http://www.acc-tv.com/images/globalnews/gp_ppl_obama_mccain_flag-capitol.jpg


Den 4 november, 2008. Dagen som jag har haft sikte på mycket länge. Om man bortser från det faktum att jag inte såg mig i djup sorg, känns det extremt spännande. Och nervöst. Det här valet påverkar mig väldigt mycket; det kommer påverka mina studier, mitt sätt att se amerikansk politik, min forskning och det kommer påverka världsarenan. Inte direkt, men med tiden. Och jag tror på Barack Obama. Jag var skeptisk till honom från början, men han har vuxit otroligt i mina ögon. Han andas förändring och jag tror på det han säger. Det handlar om enande, en holism.

Har spenderat måndagsnatten med att titta på på såväl "Vägen till Vita Huset" och "Från Bill till Barack".Det känns vemodigt att kampanjandet är över. Alla roliga klipp på SNL (speciellt på Sarah Palin...), alla spännande debatter, allting om finanskrisen. Jisses, vilken höst det varit. Nu kommer "the big finale" och frågan är; hur går det? Det är jämt om "Toss up states", enligt RealClearPolitics. Florida är en av de stater där Obama har minst ledning - och det är en stat med 27 elektorröster. Annars har Obama nästan samtliga riktigt stora stater, bortsett från Texas.

I natt kommer jag hoppas på Obama med hela mitt hjärta.

Dan före dan

Julafton imorgon för alla som följt USA-valet. Äntligen, efter historiens längsta valrörelse, går valet av stapeln och jag är otroligt spänd. Naturligtvis skall jag följa valet live, vilket betyder att jag inte kommer gå och lägga mig förrän tidigast 06:00. Skall bli skönt att inte behöva åka iväg senare på dagen, utan jag kan sova ut. Skall utnyttja timmarna att plugga också, så långt min hjärna orkar med. En ordentlig godispåse följer nog också med, men det återstår att se.

Jag är otroligt dålig på att blogga för tillfället eftersom jag inte bara har tre (!) kurser att strukturera upp; nya kursen om krig och säkerhet (som förutom litteraturstudier även inkluderar en konfliktanalys), religionsvetenskap samt att regelbundet repetera historiakursen, eftersom mormors tragiska död hindrade mig från att göra salstentamen. Familjen går alltid först. Sedan är det naturligtvis mormors begravning. Saknaden efter henne gör fysiskt ont.

Vi får se hur jag gör med allt bloggande. De flesta av er som läser den här bloggen känner mig privat eller läser min andra "bloggdagbok" på S. Känner att jag inte riktigt hinner uppdatera så ofta som jag vill, men vi får se vad jag väljer att göra.

Hoppas ni alla haft en härlig dag.

/Len

Ledig lördag

För första gången på evigheter har jag en helt ledig lördag. Kan inte komma ihåg senast jag hade det. En månad sedan? Ingen aning. Även om orsaken till att jag fått helt ledigt är smärtande har dagen varit precis vad jag behövde för att hämta igen krafter. Har fått mitt religions-PM framflyttat till onsdag. Jag ville inte ha längre tid

Klart, kallt och soligt. Precis som en förvinterdag skall vara. Tog en lång sovmorgon och sedan åkte jag in till stan för att leta vinterskor och köpa min lillebrors present. Passade på att köpa lördagsgodis till kvällen. Sedan tog jag en lång, härlig promenad hem.

Jag ser inte framemot kommande vecka. Begravningar är fruktansvärda.


Vi hörs imorgon.
/Len

RSS 2.0